La Caverne
Een reis door de tijd

La Caverne, ook bekend als de Studentengroeve, ligt in het idyllische Geuldal in Zuid-Limburg. De groeve, ontstaan door eeuwenoude winning van mergel, vertelt verhalen van middeleeuwse taferelen, oorlogsschuilplaatsen, champignonteelt en hedendaagse feestelijkheden. Bij het betreden van La Caverne word je meteen ondergedompeld in een ondergrondse wereld vol geschiedenis en mysterie. Het zachte licht werpt schaduwen op de ruwe muren van mergel. Een gevoel van tijdloosheid overheerst, als je dieper de groeve in loopt.

De Studentengroeve maakt deel uit van een uitgestrekt historisch gangenstelsel. In en bij het gehucht Geulhem liggen verschillende mergelgroeves. Zo vind je in de directe omgeving de Groeve aan de Heide, Barakkengroeve, Koepelgroeve, Amorgroeve en de ingangen van de Geulhemmergroeve en de rotswoningen.

MIDDELEEUWSE MERGELWINNING EN ROTSWONINGEN

Eind 15e, begin 16e eeuw begonnen de ontginningen van mergel, een waardevolle kalksteen die werd gebruikt voor de bouw van kerken, kastelen en huizen in de regio. De oudste ontginningen gaan mogelijk terug tot 1201, toen het klooster Sint Gerlach werd gebouwd. Met primitieve gereedschappen werden de groeves door zogenaamde blokbrekers ontgonnen voor de winning van kalksteenblokken. Overal zijn nog sporen van deze oude technieken te zien, zoals werktuigsporen en dateringen op de muren. Aan de buitenkant van de groeve zijn de nissen van rotswoningen nog steeds zichtbaar. Vroeger vestigden de arme blokbrekers zich hier. De rotswoningen trokken in de tweede helft van de 19e eeuw veel toeristen aan en zorgden zo voor extra inkomen. Omstreeks 1940 vertrok de laatste bewoner.

SCHUILPLAATS EN ONDERGRONDSE KAPEL

De groeves dienden niet alleen als bron van bouwmateriaal. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de Franse tijd vonden lokale bewoners hier een veilige schuilplaats. Ze brachten hun vee mee en verborgen zich totdat de vijandelijke legers weer vertrokken. De wanden van de groeven tonen nog steeds voederbakken en inscripties die getuigen van deze donkere periodes in de geschiedenis. 

Een bijzonder aspect van La Caverne is de ondergrondse kapel. In de 18e eeuw, tijdens de Franse overheersing, werden openbare uitingen van geloof verboden. De heilige mis werd daarom vaak in deze gangenstelsels gehouden, omdat de Franse troepen er niet durfden te komen, bang dat ze zouden verdwalen. De lokale bevolking wist de weg wel en kon hier in stilte het geloof belijden.

GROTTHEATER

Toen de spoorlijn in 1853 werd aangelegd, begonnen steeds meer mensen het Geuldal te bezoeken vanwege de prachtige omgeving. In de vroege 20e eeuw volgde de oprichting van het Oranje Theater. Vanaf 1925 werden in de Koepelgroeve naast de Caverne bij carbidlicht toneelvoorstellingen opgevoerd. Later ontstond de Blauwe Grot, die samen met het theater toeristen uit alle windstreken trok. Kunstenaars hebben in deze grotten veel tekeningen en beeldhouwwerken gemaakt, waardoor de geschiedenis hier echt tot leven komt.

VAN CHAMPIGNONTEELT TOT HEDENDAAGSE FEESTLOCATIE

Aan het einde van de 19e eeuw vond men een nieuwe bestemming voor de mergelgroeven: champignonteelt. Deze praktijk, overgewaaid uit Parijs, floreerde hier dankzij de constante temperatuur en luchtvochtigheid. In de jaren dertig en opnieuw in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de champignonteelt een belangrijke economische activiteit. Zo is ook de Studentengroeve tot 1984 gebruikt als champignonkwekerij. 

Vandaag de dag heeft de Studentengroeve een nieuwe functie als moderne feest- en evenementlocatie, die beheerd wordt door de Van Melick Groep. Je vindt er vier ingerichte feestzalen (Flora, Minerva, Bacchus en Vesta) met ledverlichting, vloerverwarming, zeer moderne barren en een top geluidsinstallatie. Dit maakt La Caverne een unieke setting voor bruiloften, bedrijfsfeesten en andere evenementen. Met een capaciteit tot duizend personen is deze locatie perfect voor grote bijeenkomsten, waarbij de historische ambiance een bijzondere sfeer toevoegt.

VERLEDEN EN HEDEN

De groeven zijn niet alleen historisch interessant, maar ook geologisch fascinerend.

Ze maken deel uit van een fossiele zeebodem die 60 tot 90 miljoen jaar oud is. Overal zijn fossielen van zeedieren, zoals schelpen, te vinden. De geologische breuken in het gesteente geven inzicht in het proces, waardoor de groeven door de eeuwen heen hun huidige vorm hebben gekregen. La Caverne is een magische plek waar het verleden op een bijzondere manier verweven is met het heden. Van de middeleeuwse mergelwinning en de schuilplaatsen tijdens oorlogen tot de champignonteelt en het moderne gebruik als evenementenlocatie, deze groeve is doordrenkt van geschiedenis. 

Een bezoek aan Caverne biedt niet alleen een kijkje in de rijke historie van het gangenstelsel, maar ook een unieke beleving van de verborgen schatten onder onze voeten.